A keresők működése

 2013.04.27. 19:28

Melyik keresőkre kell optimalizálnom a honlapomat?

Mielőtt belekezdhetnénk a keresőoptimalizálásba, szükséges, hogy előbb megértsük, hogyan működnek a keresők, hiszen enélkül nem fogjuk tudni, hogy mit miért csinálunk. Továbbá az is nagyon fontos, hogy nem szükséges minden keresősre optimalizálnunk a honlapunkat! Világszerte több száz kereső létezik, de nekünk elég, ha csak a legforgalmasabbakban sikerül előkelő helyre kerülnünk. A legfontosabbak közé tartozik a Google, a Bing és a Yahoo!. Ha a piaci részesedést nézzük, akkor egyértelműen a Google a piacvezető kereső.

Miért éri meg ezeknek a keresőknek, hogy látogatókat irányítanak a mi honlapunkra?

Talán mindenki el tudja képzelni, hogy a Google keresőrészlegének az üzemeltetése hatalmas összegeket emészt fel. Becslések szerint körülbelül 1 000 000 szervert üzemeltetnek. Ekkora mennyiségű szerver esetében már önmagában az energiaköltségek is hatalmasak, és akkor még nem beszéltünk a többi költségről.

De akkor mégis miért csinálják ingyen? A válasz egyszerű: nem csinálják ingyen! A Google keresője esetében rendkívül komoly bevételek keletkeznek a találati listában elhelyezett reklámokból. Egy ilyen népszerű kereső rengeteg látogatóval jár, így kihagyhatatlan reklámfelületet jelent a hirdetők számára.
Akik pedig nem költenek ilyen hirdetésekre, azok az adataikkal fizetnek. A Google rengeteg információt tud rólunk, amelyet többek között a kereséseink alapján gyűjtenek, és amelyeket remekül fel lehet használni arra, hogy célzott hirdetéseket mutassanak a számunkra. A célzott hirdetésekért pedig több pénzt lehet kérni a hirdetőtől is.
Másik bevételi forrás, hogy több kisebb kereső nem fejleszt saját keresőmotort, hanem inkább megegyezik a nagyobb keresőkkel, hogy valamilyen díj ellenében az övéket használhassák.

Hogyan működnek a keresők?

Amikor egy keresést indítunk az interneten, feltételezzük, hogy a kereső a teljes internetet átfésüli és kiadja a számunkra érdekesnek ítélt honlapokat. A valóság azonban ettől eltérő. Lehetetlen lenne olyan rövid idő alatt végrehajtani egy ekkora keresést, így valójában a keresőmotorok csak a saját adatbázisukban keresnek. Ezeket az adatbázisokat természetesen úgy építik fel, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen keresni bennük.

Nézzük meg, hogy pontosan mit is csinálnak a keresők

A honlapok feltérképezése

A keresők keresőrobotjai bizonyos időközönként meglátogatják a honlapokat, megnézik a tartalmukat és elmentik azt, és elhelyezik az adatbázisban.

Adatok feldolgozása

Az elmentett adatokat fel kell dolgozni, szét kell válogatni, stb. hiszen rengeteg fajta tartalommal találkoznak a keresőrobotok (pl. html, php, flash, pdf). A feldolgozás során megpróbálják ezeket az adatokat értelmezni és olyan formátumra alakítani, hogy a későbbiekben kereshető legyen. Ezt a folyamatot szoktuk indexelésnek nevezni.

Keresések kiszolgálása

Látogatóként ezzel a feladattal szoktunk a legsűrűbben találkozni. A keresés már az indexelt adatbázisban történik, amit direkt a keresésre optimalizálnak, így rövid idő alatt végrehajtható.

Linkek feltérképezése

A weboldal feldolgozása során kigyűjtik az ott található linkeket, hivatkozásokat is, Erre azért van szükség, hogy átláthatóvá váljon a honlapok kapcsolati hálója. Kicsit olyan ez, mint a honlapok facebookja. A linkekből egyértelműen kiderül, hogy ki kit ismer. Az "ismeretségek" hatással vannak egymásra, illetve az organikus találati lista eredményére.

A következő cikkben a keresőrobotokról lesz szó, bemutatom a pontos működésüket, továbbá az irányításukat, hogy hatékonyabban tudjuk indexeltetni a honlapunkat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, osszad meg másokkal is!

Ha szeretnél egy keresőoptimalizált honlapot rendelni csupán bruttó 15 000 Ft-ért, akkor keress meg!

Címkék: Google SEO Keresőoptimalizálás Keresők

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapkeszites-pecs.blog.hu/api/trackback/id/tr305247655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása