A PageRank

 2013.05.14. 14:08

Ahogy ígértem a korábbi cikkben, a mai témánk a PageRank lesz, amit a magyar oldalakon gyakran neveznek linknépszerűségnek is. Ez egy kicsit olyan, mint Facebookon az ismerőseink által alkotott gráf (háló), csak itt az emberek helyett weboldalak vannak, az összeköttetések pedig maguk a linkek.

A honlapok tulajdonosai arra törekednek, hogy minél több link mutasson az oldalukra, mivel ezáltal a Google egy népszerű oldalnak fogja azt tekinteni és előrébb fogja sorolni. Ez kicsit ellentétes a Google érdekével, miszerint a legrelevánsabb találatot adja a keresés eredményeként.

A PageRank megmutatja, hogy milyen fontos a Google szempontjából egy honlap. Előbb vagy utóbb minden a Google által feltérképezett oldalnak lesz egy PageRank értéke, ami a kezdetben valószínűleg 0 lesz. A PageRank értéke 0 és 10 között lehet. A számításakor a belső és beérkező hivatkozásokat is figyelembe vesz. Ez az egész rendszer egy összefüggő gráfot alkot.

google_pagerank.pngA PageRank értékének a számítását a Google a befutó és kimenő linkek alapján határozza meg. Akit részletesebben érdekel a számítás módja, találhat több képletet is rá. Az elv Larry Page Google alapítóhoz köthető, róla nevezték el PageRanknak. Az algoritmusnak többször egymás után le kell futnia, hiszen naponta rengeteg új weboldalt térképez fel a Google és az ezekről az oldalakról mutató linkek, illetve az ezekre mutató linkek befolyásolják a teljes rendszert.

A PageRank értéket jelentősen befolyásolja, ha nagyobb PageRank értékű oldalakról mutatnak linkek a mi oldalunkról. Éppen ezért a linképítéskor érdemes figyelembe venni azt is, hogy milyen oldalakról linkelnek a mi honlapunkra.

A cikk végén szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ugyan a PageRank egy fontos mérőszám, de önmagában semmit sem jelent. A keresőoptimalizálás szempontjából még mindig a honlap tartalmának van a legnagyobb jelentősége. Ha egy SEO szakember csak az oldalunk PageRank értékének a növeléséről beszél, akkor jobban járunk, ha keresünk egy másikat.

Továbbra is ajánlom magamat, amennyiben egy keresőoptimalizált honlapot szeretnél rendelni csupán bruttó 15 000 Ft-ért!

Címkék: Google SEO Keresőoptimalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapkeszites-pecs.blog.hu/api/trackback/id/tr655299709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása