Domain váltás

 2013.05.08. 19:04

Ahogy ígértem, a mai cikkben arról lesz szó, hogy mit kell tennünk abban az esetben, ha az egyik domain névről (www.valami.hu) egy másikra szeretnénk költözni (www.valamimas.hu). Erre viszonylag ritkán van szükségünk, de azért előfordulhat. Például megváltozott a cégünk neve vagy esetleg csak egy olyan domain névre szeretnénk váltani, amely alkalmasabb keresőoptimalizálásra.

Ahhoz, hogy a lehető legzökkenőmentesebben hajthassuk végre a költözést, szükségünk lesz a Google segítségére is. Ez azért fontos, mert ha egy már működő domain nevet akarunk lecserélni, akkor fontos számunkra, hogy megőrizzük az oldalunk Pagerank értékét illetve a meglévő keresési pozíciókat a kulcsszavainkra.

Nézzük akkor a lépéseket:

Első lépésként fontos, hogy a Google indexelje meg az új domain nevünket. Mivel egy költöztetés esetén nem szeretnénk heteket várni, a legegyszerűbb megoldás, ha mi magunk küldjük el neki. Egy másik megoldás erre a Google Webmester eszközök használata.

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a tényleges költözés. Helyezzük át a régi oldalunkon található tartalmat az új domain névre, de egyelőre még NE töröljük az eredeti domain név alól, hanem várjuk meg, hogy a Google indexelje ezt a tartalmat is. Ennek az állapotát egy egyszerű kereséssel is megnézhetjük: site:valamimas.hu.

Ha az új tartalom indexelése is megtörtént, akkor következhet a harmadik lépés. Minden régi oldalt irányítsunk 301-es átirányítással az új domain névre. Ez végleges átirányítást jelent. Amint újra visszatért a Googlebot a régi oldalunkra, érzékelni fogja, hogy az összes oldalunkat átirányítottuk egy új domain névre. Figyeljünk arra, hogy az átirányítások esetében az új domain alatt is az eredeti tartalom legyen elérhető (www.valami.hu/cikk.html -> www.valamimas.hu/cikk.html). Az átirányításoknak köszönhetően a robot is átmegy az új oldalunkra és megindexeli annak a tartalmát. Ha mindent jól csináltunk, akkor néhány nap múlva már látható lesz, hogy a régi címre mutató linkek egy része már az új címmel jelenik meg a keresőben. Az átirányítást a már említett Google Webmester eszközökben is beállíthatjuk, ezzel is segítve a Google munkáját.

Az emberi látogatók érdekében javasolt, hogy egy ideig még elérhető legyen a régi domain név is (az átirányításokkal), mivel a látogatóknak nem elég csupán néhány nap arra, hogy megszokják az új címünket. Szintén nagyon fontos, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, akkor a különböző oldalakról a mi oldalunkra mutató linkeket is próbáljuk meg átíratni a tulajdonosokkal.

A domain költözés ezzel készen is van, azonban a Pagerank érték átvitelére még valószínűleg hónapokat kell várnunk. Remélem tetszett ez a cikk is, sok sikert a kipróbálásához.

A következő cikkben a Pagerank-ot (ha már szóba került) mutatom majd be.

Természetesen addig is, ha szeretnél egy keresőoptimalizált honlapot rendelni csupán bruttó 15 000 Ft-ért, akkor keress meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapkeszites-pecs.blog.hu/api/trackback/id/tr495261019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása